D-Star satellitt skytes opp fra Kourou i Sydamerika.

I dag, 22. April 2016, blir der skutt opp 3  cube satelitter hvorav 1 er beregnet for D-Star. Det er studenter ved Universitetet i Liege (ULg) i Belgia som har bygget satelliten. Den vil få opplink på 435,045 MHz og du kan høre den på (nedlink) 145,950 MHz. På 145,980 MHz  vil du og kunne høre et CW beacon. Mer informasjon kan du finne her: http://events.ulg.ac.be/oufti-1/radioamateurs/

Du finner og en PDF artikkel som heter ‘D-STAR digital amateur communications in space with OUFTI-1 CubeSat’ av Jonathan Pisane ON7JPD, Amandine Denis ON4EYA og Jacques Verly ON9CWD den kan lastes ned her:
https://amsat-uk.org/2016/04/05/d-star-satellite-to-launch-from-kourou/

soyuz-vs14-mission-patch

SISTER NYTT:

Oppskytingen av 3 CubeSats (D-Star satelitten er en av dem) med en Russisk Soyuz-STA Fregat-M rakett fra Kourou i Sydamerika er foreløpig utsatt i 24 timer p.g.a.dårlig vær. Ny tid for oppskyting er satt til Lørdag 23. April 2016, kl 21:02 UT

 

APRS Digipeater LD4BO på Flakkheia i Birkeland

LD4BO ble QRV den 17. April 2016 kl 12:45.Vi har lenge hatt planer om å få den QRV, men det klaffet ikke før i dag da det kun er LA6VBA som har nøkkel og da gjennom jobben. Han kontaktet meg (LA3VW) i dag og vi dro avgårde nokså umiddelbart. Utstyret var heldigvis konfigurert på forhånd , så det var OK. Veien opp til toppen var forholdsvis bra helt til der var noen få hundre meter igjen. Her ble veien så dårlig at vi måtte parkere 4-hjulstrekkeren. Monteringen gikk greit med unntak av at vi manglet 1,5 m med koaks. Dette løste seg da vi fant en stubb som var til overs der oppe. Lokalet var nok ryddet nylig for der var ikke mye å finne. Antennen som befinner seg 45 m oppe i masten (toppen) ble testet og vi fant den brukbar inntil videre. Strømmen ble satt på kl 12:45 og alt så ut til å fungere tilfredstillende. Det eneste som er å bemerke er at vi må få byttet ut den koaks-stubben vi fant, da den har skader i skjermen. Vi skal også montere inn ett båndpassfilter mellom radio og antenne for å minimere mulighetene for å forstyrre andre tjenester der oppe. Filteret er bestillt og ventes å ankomme i slutten av uke 21.

_DSC6533_R

Her har vi mast og bod. Var vanskelig å få noe bedre bilde p.g.a. tett vegetasjon.

*

*

_DSC6539-R_edited-1

Og her ser vi selve antenna i fin høyde.

*

_DSC6517-R

Selve digipeateren er montert inn i et rustfritt og sikkert også forholdsvis RF tett stålskap. Som dere ser inneholder den en Argent dataradio og et powersupply. Den gir ut ca 4 Watt.

*

_DSC6526-R_edited-1

Her ser vi hele VSWR kurven på antenna som er en AV-1431. Som dere ser så ligger den helt i grenseland, dvs 1,64:1 ved 144,8 MHz markeringen. Umodifisert er nok denne antenna bedre egnet i repeaterbåndet da den her vil ha en verdi på ca. 1,3:1. Skal det gjøres noe her, må elementene forlenges og det blir ikke så lett når antenna står i 45 meters høyde.

_DSC6529_R_edited-1

Dette er samme bilde som over. Eneste forskjellen er at vi har zoomet mere tett på. Den røde streken markerer 144,800 MHz.

*

*

Så gjenstår det bare å se hva den dekker. Hjemover kjørte vi over heia til Reddal og det så ganske bra ut, så vi får håpe den kommer til å gjøre en god jobb.

*

*

22. Juli  2016

I dag har LA6VBA  og LA3VW utført vedlikehold og utbedringsarbeider på digipeateren. Det ble lagt opp en ny skjøtekabel for 220 V mellom digipeaterskapet og stikkontakt i vegg, da den som var der var en vi hadde lånt midlertidig. For det andre så ble der montert inn et bandpassfilter av fabrikat Procom mellom antenne og digipeater. Dette er ett QTH med veldig mange forskjellige tjenester og vi ønsker å bidra til at dette går mest mulig knirkfritt. Den dårlige coaxkabelen ble og byttet ut så nå skal alt være i orden.

På hjemturen kjørte vi opp til Hynnekleiv og videre ned til Froland. Det var full dekning fra digipeater-QTH og opp til Søre Herefoss. Derfra og opp mot Hynnekleiv var det mer sporadisk. Fra Hynnekleiv fikk vi ingen dekning før vi kom ned til Froland Verk, men da fra LD4GF.

Tekniske Data:

Signatur

LD4BO

Frekvens

144,8000 MHz

QTH

Birkeland / Flakkheia

Locator

JO48CI

Høyde over havet

196 m

Antennehøyde i mast

45 m

Antenne / Side i mast

Nord

Antenne

AV-1431

Effekt tilført antenne

4 Watt

Radio

Argent Data T3-301

Modem

OT3m integrert i radio

Bandpassfilter

PROCOM   BPF 2/3-150L

Status

QRV

Strømbrudd på Hasåsen

LD4SH har vert død siden 2. Mars 2016 kl. 23:26. Siden snøen nå er borte og det er blitt fremkommelig opp dit er feilen nå funnet. Det var Knut LA3YNA som fant feilen da han var på befaring der oppe.  Det går en 220 Volt linje fra et skap i bunnen av Hasåsen og opp til boden på toppen. Den ble i sin tid kostet av LA1SE privat og lagt opp ved dugnad i Risørgruppen. LA1SE, Ivan  er i dag desverre silent key. Det som har skjedd er at det er blitt brudd på begge fasene mellom siste og nest siste stolpe på toppen av heia. Kabelen er slitt rett av. Dette må nå repareres og det ser ut som en dugnadsjobb. Når dette kan bli gjort er enda uvisst.

 IMG_4430

Her er ett bilde fra toppen av Hasåsen og nedover mot Søndeled sentrum. Vi ser og 220 Volt linja som kommer opp heia.

IMG_4444

Her ser vi bruddet på kabelen inn til boden.

IMG_4436

Og her er selve bruddet i nærbilde. Ser ut som den er gnagd av over lengere tid.

Det er LA3YNA som har vert fotograf.

06.12.2016

Bruddet på 220 Volt kabelen ble reparert 6. Desember 2016 og APRS digipeateren er nå QRV igjen.