LD4SH er flyttet fra Heiberg til Hasåsen

APRS digipeateren LD4SH ble i dag Lørdag 28. November, 2015 flyttet opp til Hasåsen etter å ha vert QRT en måneds tid. Da Søndeledrepeateren, LA6SR ble fyttet til Heiberg måtte APRS noden vike, da vi bare har  en 2 m antenne i masta.  LD4SH står nå i den gamle repeaterboden. Den er nå en mere “up to date” digipeater, da vi har byttet ut det gamle MFJ-1270-B modemet med en mere moderne OT3m fra Argent Data. Det var LA3YNA, Knut som påtok seg flyttejobben i dag. I den forbindelse så har han også tatt noen flotte bilder:

Hasåsen i retning Risør

Dette er “morgenutsikten” fra LD4SH i retning Risør. Vi skimter Skagerak i horisonten.

Antenneinspeksjon

Her er det antennen, en Diamond X-300 som blir inspisert av Knut – LA3YNA

LD4FH Antenne

Og her er selve antennen på snei i toppen av masterøret. Antennen under på siden av masterøret er en AIS mottakerantenne som brukes til  www.marinetraffic.com

Hjemme QTH

Inne i boden ser vi APRS utstyret plassert i et rustfritt stålskap oppe på vegger til høyre på bildet. Det inneholder ett 12 V / 5 A powersupply og ett OT3m modem som er integrert i en radio fra Argent Data.

Tekniske Data:

Signatur

LD4SH

Frekvens

144,8000 MHz

QTH

Risør / Søndeled – Hasåsen

Locator

JO48NS

Høyde over havet

190 m

Antennehøyde i mast

10 m

Antenne / Side i mast

Topp

Antenne

Diamond X-30

Effekt tilført antenne

4 Watt

Radio

Argent Data T3-301

Modem

OT3m – innebygget i radio.

Software

 56476

Status

QRV

Teknisk Ansvarlig:   LA3YNA

Her er link til det gamle oppsettet på Heiberg:  http://la4a.no/archives/671

 

Hasåsen 1

Her er ett bilde fra Hasåsen under reparasjon av taket på repeaterbua. Bildet er tatt en gang i forrige århundre, sansynligvis på 1980 tallet. Det er LA6VBA, Tarald og LA9AN, Tore som jobber på taket mens Gaute, LA9YN foreviger det hele. Masta til høyre er den opprinnelig masta for LA6SR. Den bærer preg av tideligere eksperimenter. Den kom på plass ved hjelp av helikopter og ble montert helt ferdig på verkstedet hos Ivan, LA1SE nede i Søndeled. Tønna midt på masta inneholdt duplexfilteret til å begynne med. Det ble imidlertid flyttet inn i bua etter en tid da det var upraktisk å ha det oppe i masta. Kula på toppen av masta er en dome og inneholder en halo antenne som repeateren gikk på de første åra. Den kjørte da med horisontal polarisering. Dette ble også svært upraktisk ikke minst med tanke på mobilkjøring, men noen hadde haloantenner på bilene sine. Etter hvert så ble det besluttet å gå over til vertikal polarisering og den første antenna er den som dere ser på bildet i toppen av masta. Det er en collinear antenne som også hadde sine svakheter. I vinden der oppe så ble det stadig brudd i loddingene som igjen førte til mye støy. Efter hver reparasjon holdt den kun en kort stund. På slutten så ble repeateren (2 stk Kenwood TR-2000G ) byttet ut med andre radioer, og ett masterør og en X-300 antenne ble montert på selve boden. Det er det siste oppsettet som ble brukt helt til den ble flyttet opp på Heiberg. Der ble den ersatattet med en ICOM-5000  repeater.

Se link: http://la4a.no/archives/1832

I dag er det LD4SH som har overtatt dette QTH. Ved anledning flytter vi kanksje antenna opp i masta igjen, men da trengs det en dugnad……………….

06. Desember, 2016

Etter lengere tids linjebrudd på 220 V tilførselen til Hasåsen, ble linjen i dag reparert. Se egen artikkel her: Strømbrudd på Hasåsen

04. April, 2017

Etter reparasjonen av strømtilførselen gikk LD4SH QRT etter kort tid. LA8NK og LA3VW besøkte i dag QTHet for å prøve å få den igang igjen.  Hva som var galt fant vi ikke helt årsaken til, men etter en restart og visuell sjekk av antenne kom den opp på kartet igjen. Da vi hadde glemt noe å måle antenne med, sa vi oss fornøyd med det. Da vi kom ned til bilen igjen så vi at den hadde vansker med å høre oss, så der måtte være noe mere feil. Dette kunne vi ikke gjøre noe mer med da, men en ny ekspedisjon ble planlagt.

08. Juli, 2017

Etter siste “reparasjon” var det ganske begrenset hva digipeateren hørte, og etter en stund forsvant den helt fra kartet. Da vi ikke visste hva årsaken var, konfigurerte vi ett helt nytt oppsett.  Det nye oppsettet besto av en Alinco radio, som tideligere var en del av LA6SR. Denne ble koplet sammen med et OT2m modem. LA7LW og LA3VW klatret opp til toppen av Hasåsen med dette utstyret. Denne gangen hadde vi og utstyr for å måle antenner. Utstyret ble koplet opp på benken sammen med en strømforsyning som også hadde vert en del av “gamle LA6SR”. Da vi testet dette fikk vi noe å gruble på: Utgangseffekten var bare 4 Watt og den burde ha ytet det dobbelte. Da vi målte returen var den 3 Watt, så nå skjønte vi at der måtte være noe graverende feil i antenne eller kabel. Antennen, en X-300, ble plukket ned og det viste seg da at den var knekt helt av på midten av pisken. Dette lot seg ikke reparere på stedet, så vi måtte finne andre løsninger. Løsningen ble en maritim antenne som tideligere var brukt til AIS mottaking. Den hadde ganske bra VSWR på vår frekvens. Det er denne antenna den går på for tiden, men vil bli byttet ut med en X-30 antenne som ikke har så stort vindfang. Dette blir det neste prosjektet. Det ser forresten ut til at den hører forholdsvis bra med nåværende oppsett.

18. November, 2017

Det “nåværende oppsett” sluttet helt å virke etter ca 2 mnd.  LA3VW hadde en tur opp i høst uten å finne årsaken, så i dag reiste la3VW opp igjen sammen med LA7LW. I dag hadde vi med oss ett helt likt opsett av radio og power som vi hadde montert første gang vi startet på dette QTH. Skapet ble montert opp på veggen i de samme skruehulla vi hadde brukt tideligere. Denne digipeateren virket, det hadde vi testet før vi reiste opp. Vi hadde og med en helt ny antenne, en X-30, som Wilfred – LA2VRA hadde sponset. Etter litt plunder og heft fikk vi omsider montert denne opp i røret hvor den gamle X-300 antenna  med brudd hadde stått. Dette tok litt tid og vi brukte vel ca 2 timer før alt var klart. Resultatene ser ganske lovende ut så vi håper at vi nå slipper mere tull.

LD4LF er flyttet fra Lillesand sentrum til Justøya.

APRS digipeateren LD4LF er flyttet fra Lillesand sentrum til Justøya. Den ble QRV fra sitt nye QTH den 15. November 2015 kl 13:23. Grunnet til at vi flyttet den var at den hørte svært lite der den sto nede i byen. Nå har den fått ett QTH hvor antennen står dobbelt så høgt som tideligere. (ca. 90 m.o.h.) og dekningen bør bli mye bedre. Nå bør den kunne dekke E18 mellom alle tunnellene fra Lillesand til Dyreparken. Her er det mange tuneller og terrenget er ganske kupert. Den bør og dekke en god del av distriktet forøvrig. Vi har ikke fått gjort noen praktiske dekningstester enda, men vi håper og tror at der er blitt en stor forbedring.

Her er link til hvor den var plassert tideligere: http://la4a.no/archives/1063 

 

 

Mast Justøy  Dette er det nye QTH`et til LD4LF. Antennen, en AV1431, står 27,5 meter oppe i masta, rett over de nederste “badekara”.

(Klikk på bildene for større versjon).

LD4LF-3APRA digipeateren ble montert inn i det gamle racket hvor politiets analoge repeater sto tideligere.

Ole LA7LW med ryggen til, og Tarald, LA6VBA jobber iherdig.

LD4LF-HW

Her sees sluttresultatet. Denne bør holde i mange år fremover.

Det er LA8DNA og XYL som har vært fotografer.

Tekniske data:

Frekvens:

144,800 MHz

QTH:

Justøya

Locator:

JO48EE

Høyde over havet:

87,5 m

Antennehøyde over bakken:

27,5 m

Antenne/side/mast:

Nord

Stråleretning:

Tilnærmet Omni

Antenne:

Ariel Oy Meduim gain dipole AV1431

Antennegain:

7 dBi

Sendereffekt:

9 Watt

Coaxkabel:

RG-214 inne i bod + 7/8″ Heliax LDF5-50 i mast.

Radio:

Kenwood TM-251E

Modem:

Argent Data OT3m

Powersupply:

13,5 Volt/10 Amper

Teknisk ansvarlig: LA7LW