Hvordan kjøre D-Star når man ikke er innen dekningsområdet av en Repeater?

Hva gjør man hvis man vil kjøre D-Star uten å være innen rekkevidde av en lokal Repeater? Mange bor slik til , og man kommer ofte ut for det hvis man er ute å reiser.
Vil man kjøre D-Star  og ikke er innen dekningsområdet av en repeater har vi mange muligheter. Jeg skal her forsøke å liste opp en del av dem, men tror neppe jeg har oversikt over alle for det dukker stadig opp nye løsninger. Disse løsningene betinger imidlertid at du har tilgang til Internett.

 

Blue_Dongle DV DONGLE  (Blå-dongle):
Dette er en “Blå dongle” og den var en av de første mulighetene som dukket opp for D-Star kommunikasjon utenom ICOM`s egene løsninger. Eksemplaret du ser på billede har en spesiell innkapsling som du kan få kjøpt. Har man en slik  “Blå Dongle” sammen med en PC med lydkort, mikrofon og høytaler, har du alt du trenger for «å gå på lufta» Har du en slik en og du er ute å reiser i et land som du ikke har tillatelse til å oprere som radioamatør i, kan denne brukes. Den bruker ikke RF i det heletatt. Du kommuniserer kun via internett. Info finner du her:

http://www.dvdongle.com/DV_Dongle/Home.html

Red_DongleDVAP DONGLE (Rød-dongle):
Dette er en “Rød Dongle”. Den er i prinsippet lik den forrige bare med den forskjellen at den har en innebygger 10 mW Rx/Tx. Denne styres fra en PC eller du kan bruke en Raspberry PI. (Se nedenfor) Du kan kommuniserer med denne via en D-Star Radio. Dette gir større bevegelsesfrihet i forhold til “Blå Dongle”. Det er jo begrenset hvor stor dekning denne har, men innen en leilighet og ett visst areal på utsiden går greit. Som du ser så har denne og en spesiell innkapsling i forhold til originalen. Mere info finner du her:

http://www.dvapdongle.com/Home.html

Raspberry PiRaspberry PI:
Dette er en liten datamaskin som kjører Linux og gir store muligheter innen D-Star kommunikasjon. Til denne finnes det mange spesialtilpassede D-Star kort som plugges rett oppå Raspberry PI via pinnene på kortet. Til denne lille datamaskinen kan man kople til USB-Tastatur og mus for å sette den opp. Der er HDMI utgang for tilkopling av skjerm eller TV. Videre er der Ethernett inngang og som minne bruker den ett SD-kort, f.eks 16 Mb. Strømforsyningen går via ett nettadapter med mikro USB plugg.

RaspMegaDV Mega:

Her ser dere Raspberry PI påmomtert ett DV Mega kort. Dette er ett forholdsvis nytt kort som kan kjøpes fra Nederland.

http://www.dvmega.auria.nl/Winkel.html
Fabrikanten skriver følgende:
DVMEGA RPI radio is a radio module that fits without a modem or node adapter directly on the Raspberry PI. The combination RPI and RPI DVMEGA radio is a complete D-Star compatible hotspot with an output power of 10mW. The DVMEGA RPI radio comes with firmware and is ready for use. There is one radio available, it is configured to operate in the UHF band

DSC_4495-EDVRPTR-V1 + Raspberry PI:
Trenger du større utgangseffekt enn 10 mW kan du bruke denne løsningen:
Her er det brukt en Raspberry PI som er tilkoplet en DVRPTR-V1. Det er ett kort som er utviklet av noen Tyske radioamatører og alt er gjort i Software. I tillegg til det du ser på bildet trenger du en FM-transceiver med 9600 bps inngang. Denne løsningen har jeg brukt og det har fungert helt utmerket. DVRPTR-1 lages ikke mer i Tyskland, men en gruppe amatører har fortsatt produksjonen i Canada og kortet kan i dag kjøpes derfra.

http://dvrptr.net/

DSC_4502-E

DVRPTR-V3:
DVRPTR-V3 er en videreutvikling av DVRPTR-V1 kortet. Den er oppbygget av ett hovedkort som man kan installere tilleggsmoduler på, alt etter hva man har behov for. Denne testet jeg ut i ferien i år, da jeg tilbrakte 4 uker i Tallinn i Estland. I Estland er det ingen som er QRV på D-Star og der finnes følgelig heller ikke noen Repeatere. Denne løsningen var ideell for meg da den fungerer uten PC efter at den er satt opp. Det var bare å kople den fysisk mot Internett, så var aksesspunktet QRV. Kontakten som du ser i fronten er for tilkopling av mikrofon. Jeg brukte en Yaesu-mikrofon da den er lettest å konfigurere, men en hvilken som helst mikrofon kan brukes da der er ett strappefelt på hovedkortet. På baksiden er det bl.a. kontakt for tilkopling av høyttaler. Med dette oppsettet hadde jeg flere QSO`r med LA land og alt fungerte f.b. Denne kan også koples til en vanlig FM-radio som har 9600 bps inngang for å få større rekkevidde.

Du finner den her: DVRPTR-V3

babystarBabyStar:
ON8JL har utviklet en enhet som kalles BabyStar. Det er et hotspot som git 10 mW uteffekt på UHF via en innebygde Rx/Tx slik at du kan kommunisere via en vanlig D-Star radio. Mere Informaasjon finner du her:

http://www.on8jl.be/index.php?id_cms=8&controller=cms

up4dar_bigUP4DAR (Universal Platform for Digital Amateur Radio)
Her er hva de skriver:
UP4DAR (Universal Platform for Digital Amateur Radio) is a multi-purpose unit for digital Amateur radio modes. The UP4DAR software is Open Source and available to all Radio Amateurs. Available features of the UP4DAR depend on the software. The „Operating System“ of the controller is Open Source and licensed under GNU General Public License Version 2 and available for free. The UP4DAR can either be used as repeater or as terminal equipment as well.

UP4DAR kan foruten D-Star håndtere både APRS og Pakkeradio da alt er softwarebasert.
www.UP4DAR.de

I tillegg til dette finnes der en god del andre ting og mere kommer til etterhvert, så følg med på Internett!

xx

 

Flytting av LA5AR for test!

Mandag 15. september tok gruppa LA5AR ned og flyttet den fra sitt vanlige Qth på Tromøy ved Arendal til test-qth på Fjæreheia i Grimstad.

Det har til tider vært en del støy på sambandet på 2m repeateren, som er veldig god når støyen er fraværende.

Vanskeligheter med å  lokalisere støykilden gjorde til at vi tok den ned for å se om støyen var lokalisert på qth eller i radiosystemet vårt.

En fin kveld på Tromøy1

Noen “rygger” som var med på flyttesjauen.

LA5AR i ny mast                              Radio og mobiltelefon bu                             Fjæreheia1

Flott oppsett av antenne i kommersiell mast.           Radiobua ved siden av den nye masta.                                                       Test qth på Fjæreheia i Grimstad.

 

LA5AR utsikt                                                  Ryddig

Fin utsikt med retning Danmark.                                                                                     Ryddig i skapet “gitt”..!!

 

 

LA2VRA Willfred………………………………….