D-STAR Repeater LD4FH på Fjæreheia

QTH til LD4FH på Fjæreheia

23. Mai 2012

Dette er LD4FH’s QTH på Fjæreheia. Lokalet den er plassert  i kan skimtes til høyre i bunnen av masta, ett lokale den deler med Grimstad Nærradio og en repeater fra kraftverket.

 

Antennen til LD4FH

Antennen til LD4FH er ikke ideell men er noe som står igjen efter backbonenettet til den gamle pakkeradioen. Vi planlegger endringer her,  for å få til en mer rundstrålende løsning.

 

LD4FH

Dette er LD4FH-B slik den så ut da vi satt den opp, den 23. Mai 2012.  Dette var et prøveprosjekt og den gikk kun i simplex da vi manglet ett duplexfilter. Internetttilkoplingen ble ordnet via et ICE-modem som kan sees i bakgrunnen. Det hele ble administrert via et program på PC¨n. Når vi setter LD4FH-B opp igjen her til våren når snøen er smeltet og vi kan komme opp med bil, vil det bli uten PC og ICE-modem. All nødvendig software vil ligge i DVRPTR_V2_LT kortet. Internetttilkopling vil foregå på 70 cm Rx/Tx frekvensen med link ned til LA7LW som har den fysiske tilkoplingen til nettet. Radioene vi bruker er gjenbruk av pakkeradioer i det gamle 70 cm backbone nettet da disse hadde 9600 bit datatilkopling.  Til slutt kan nevnes at når repeateren kommer opp igjen vil den være full duplex og ha CCS Routing.

*

*

*

24. April 2013:

LD4FH ble i dag flyttet opp på Fjæreheia. Den går nå i full duplex. Duplexfilteret gav ikke tilstrekkelig demping og efter litt testing og feiling fant vi ut at vi måtte ha båndpassfilter på både sender og mottakerfrekvens i forbindelse med dupleksfilteret for å få repeateren til å gå tilfredsstillende. Dette ser nå ganske bra ut i og med at stasjoner i utkanten av dekningsområdet (mange mil) nå klarer å kjøre den. Til å begynne med var det bare stasjoner i en omkrets på 2-3 km som klarte det. Dekningen mot Kristiansand er ikke tilfredsstillende da vi bruker en retningsvirkende antenne mot Risør. Dette vil vi forsøke å få rettet på så fort som mulig.

10. Juni 2013

PC og ICE-modem er fremdeles i bruk, men vi jobber med å frigjøre oss fra disse. Kan nevne at repeateren de siste dagene har kjørt uten PC uten at brukerene har merket noe til det. Når repeateren kjører med PC tilkoplet vil du på kartet få opp en rød eller sort firkant med en D i midten <D>. Kjører den uten PC vil symbolet være en blå mast med beamantenne.

Telettra BPF

Dette er Telettra Båndpassfilteret vi bruker på LD4FH-B. Det er et surplusfilter vi fikk av LA6VBA. Påstemplet frekvens er ikke gyldig da vi har trimmet det opp til  434,700 MHz. Båndbredden er 5 MHz, derfor har vi trimmet det litt høyere opp i frekvens for ikke å komme i konflikt med Rx-frekvens (skjeivtunet). Vi har gjort tilsvarende på mottakerfrekvensen 432,700 MHz. Det ideelle hadde vært et filter med smalere båndbredde, men det ser jo ut til å fungere……

Dette er dataene på duplexfilteret:

PROCOM DUPLEX 70 cm

DVRPTR inne i kabinett

DVRPTR i kabinett

Her ser vi DVRPTR_V2_LT  kortet i sitt nye kabinett. Det er bygget inn i en 19″ rack skuff. Foreløpig har vi bare en 70 cm repeater, men som dere ser så er det plass til fremtidige utvidelser. Lysdiodene på kortet er flyttet frem i fronten på kabinettet ved hjelp av en pinnerad og flatkabel.

Teknisk Ansvarlig:

Software:   LA7LW

Hardware:  LA3VW

Tekniske data:

 • Kallesignal:                     LD4FH
  Driftsstatus:                    QRV
  Tx-frekvens:                    434,700 MHz
  Rx-frekvens:                   432,700 MHz
  QTH:                               Fjæreheia i Grimstad kommune
  Lokator:                          JO48HJ
  Høyde over havet:          157 m
  Antennehøyde i mast:    8 m
  Antenne/Side i mast:      Nordøst
  Stråleretning/Sektor:     34,7 grader
  Antenne:                        Kathrein K 73 30 2 1
  Antennegain:                 9,5 dB
  Tx-effekt:                       10 Watt
  Tx / Rx:                          2 stk Kenwood TM-451E
  Modem:                         DVRPTR_V2_LT
  Båndbredde:                 12,5 kHz
  Duplexfilter:                   PROCOM DPF 70/6-150-2/3
  Båndpassfilter:              Telettra

 

 

 28. Februar 2014

LA7LW har i dag byttet software på LD4FH-B. Da den gamle softwaren (DVRPTR-CC) viste seg å ha visse svakheter og enkelte ting ikke fungerte helt som det var tiltenkt, bestemte vi oss for å prøve softwaren til G4KLX under Windows XP. Efter det vi kan se hittil fungerer alt helt utmerket. ircDDB er kommet opp igjen og fungerer som det skal, det samme gjør CCS. Vi får  bare krysse fingrene og håpe at det fortsetter slik.

Da det ikke er farbar vei opp til repeateren på denne årstiden, ble alt gjort via remote aksess til PCn på Fjæreheia. Vi har også en “GPS – switch” der slik at vi kan slå spenningen til racket av og på via en mobiltelefon.

31. August 2014

I dag kom vi oss endelig opp på repeater – QTH.  GSM -switchen fungerte ikke lenger så vi måtte sjekke det. Efter en reset var alt i orden igjen.

Remoteswitch

Her ser vi GSM switchen i all sin prakt. Her kan vi slå spenningen av/på utstyret ved hjelp av en mobiltelefon.

LD4FH Racket

Her ser vi hele racket slik det ser ut i dag. På toppen står en gammel CRT monitor til PC`n. Videre nedover står PC, ICE modem og tastatur / mus. (ICE modemet vil om noen måneder  bli byttet ut med noe bedre da vi om kort tid  vil få tilgang til ett QTH som har fiber og fri sikt til antennemasta). Neste hylle inneholder 2 FM-radioer som brukes til D-Star. Under her igjen ser vi bunnen av Duplexfilteret. Så kommer DVRPTR-V2 modemet som er innebygget i en rack-skuff. Her er det gjort plass til 2 stk. (kun en brukes i dag). Hyllen under her igjen inneholder APRS digipeateren  LD4GF, og nederst står ett Diamond powersupply som yter 25A kontinuerlig.

LD4FH-B nærbilde

Her ser vi ett nærbilde av samme rack.