Hvordan bygge et Hotspot

Hva er et Hotspot? Et hotspot kan vi vel si er en privat simplexrepeater med meget lokal rekkevidde. Vanligvis innen husets 4 vegger og et begrenset område rundt (I hagen). Det er greit å bruke en slik løsning hvis man ikke har en D-Star repeater innen rekkevidde. Ikke behøver det å koste så mye heller siden de fleste har mesteparten av delene liggende. Det man vanligvis må kjøpe er et DV modem. Her finnes det flere typer å velge mellom. Har man en 2m eller 70 cm transceiver med 9600 Bit/s inn/utgang har man i prinsippet det man trenger.  Har man ikke 9600 bit kontakt på transceiveren kan man  kople seg inn direkte på modulator/discriminator. Poenget her er at der ikke må være noen form for filtrering mellom her og DV modemet. Jeg har bygget mitt HotSpot opp av en gammel radio for packet, et DV modemkort fra Tyskland og tilhørende software for å kunne kontrollere det hele fra en PC.  Som antenne bruker jeg en dummyload. Den gir fin dekning i og omkring mitt QTH.

Jeg har brukt følgende:

Radio…………………..Kenwood TM-251E

DV modem……………DVRPTR_V2_LT

Kontrollsenter . ……..DV-RPTR Control Center  Software

PC………………….  ….En gammel PC

Internettilkopling………

Har du en D-Star radio kan du nå kjøre D-Star QSO med hvem som helst som er QRV på D-Star hvor som helst i hele verden.

DVRPTR_V2_LT

Her ser du DVRPTR_V2_LT  modemkortet som produseres i Tyskland. Det har tilkopling for USB, Power, GPS, Radio og Ethernett. Bruker du Ethernetttilkopling, som anbefales fremfor USB, kan du stille inn parameterene på kortet og deretter kople fra PC’en. Kortet vil nå kjøre som et selvstendig hotspot eller simplexrepeater uten PC. Dette oppsettet kan man godt bruke som en Simplex D-star repeater, men må da ha en offisiell Signatur og en god utvendig antenne. Du kan og bygge en fullverdig duplexrepeater med dette, men da trenger du 2 radioer og et duplexfilter i tillegg.

For å få tilgang til nødvendig software og oppdateringer bør du melde deg inn i DVRPTR-gruppen på Yahoo. Adressen finner du her:

http://groups.yahoo.com/group/DVRPTR/join

dvrptr_hardware

Her ser dere en skisse av et hotspot. Eneste forskjellen her er at det er brukt et DVRPTR_V1 kort. Dette er nå gått ut av produksjon i Tyskland, men en gruppe amatører har videreført produksjonen i Montreal,  Canada.  Er du interessert i dette finner du det her:

http://www.dvrptr.net/

Linker til andre nasjonale D-Star hjemmesider:

http://www.d-star4all.dk/