APRS Digipeater LD4VS på Slettåsheia

LD4VS - QTH Slettåsheia

LD4VS ble satt opp den 27.  Desember 2011 med signaturen LA4A-2. Den gikk med denne signaturen frem til 21 Mars 2012 da den fikk signaturen LD4VS.   Boden på bilde er av glassfiber og inneholder også en sikringsradio. Det er antennen til denne vi ser på bilde. Antennen til LD4VS er plassert i furua til høyre på bilde. Her skal det monteres ett lengere  masterør i løpet av sommeren.

 

Skapet til LD4VS

LD4VS er plassert inn i et rustfritt stålskap med inngang for 12 V og utgang for antenne. I døren er det plassert en lysdiode som indikerer at det er spenning på utstyret. I løpet av sommeren skal det og monteres inn en timer som skal resette utstyret hver natt.

Vindmølla til LD4VS

LD4VS går på batteridrift. Batteriet lades av solseller og en vindgenerator. Dette har vist seg og gi stabil og fin drift.

 

Tekniske Data:

Signatur

LD4VS

Frekvens

144,8000 MHz

QTH

Vegårshei / Slettåsheia

Locator

JO48JQ

Høyde over havet

215 m

Antennehøyde i mast

10 m

Antenne / Side i mast

Topp

Antenne

Diamond X-50

Effekt tilført antenne

4 Watt

Radio

 Argent Data T3 – 301

Modem

OT3m innebygget i radio

Bandpassfilter

Nei

Status

QRV

Teknisk Ansvarlig:   LA3VW

 

fc301d-vhf1

Dette er radioen vi bruker på LD4VS. Den gir med full effekt ut; ca 9 Watt og har innebygget OT2m tracker. Alle parametere på denne radioen er justerbare via en PC med passende software. Vår radio er justert til å gi ca 6 Watt ut på antennekontakten. Vi har ca 2 Watt tap i kabelen (RG-214) så antennen får tilført ca 4 Watt. Den gjør en meget god jobb. Her finner du mer info:

https://www.argentdata.com/catalog/product_info.php?cPath=22&products_id=164

 

Dekningskart for LD4VS

Dekningskart LD4VS 2::

::

::

Dugnaden på LD4VS Mandag den 19. August 2013

::

Mandag den 19. August, 2013 var der dugnad på digipeateren. Alle som ønsket å være med kunne komme og der kom 6 medlemmer + 2 XYL. Møteplass var bensinstasjonen på Ubergsmoen kl. 1730 med talk in på 145,550 MHz. Derfra kjørte vi i kolonne frem til parkering da ikke alle kjente veien. Fra parkering er det ca 45 min gange opp til Digipeateren.

  1. Sslettåsheia1

Her var det litt diskusjon blandt deltagerene før “rusleturen”.

Slettåsheia 2

Vel oppe på toppen var det en velfortjent pause med kaffe før dugnaden tok til. På bilde sees fra venster: LA9SGA, LA8DNA, LA7LW, XYL til LA8DNA, XYL til LA1UP, LA1UP og LA2VRA. Fotografen, som ikke kom med på bildet, var LA3VW.

Slettåsheia 5

Masterøret skulle forlenges med 3 seksjoner “Biltema antennerør” og innsatsen er upåklagelig.

Slettåsheia 4

LA7LW var “apekatt” og dirigerte røret greit på plass i furua.

Slettåsheia 7

Her er den forlengede masta på plass. Vi får håper at den overlever vinterstormene.

Slettåsheia 6 copy

Inne i bua ble der og gjort en jobb. En timer ble montert inn i skapet. Denne skal resette utstyret hver natt, slik at vi slipper å rykke ut hvis digipeateren  henger seg. Den ser ut til å fungere fint.

Slettåsheia 3

Her er gjengen samlet efter god innsats. Tilbaketuren gikk noe lettere da det stort sett nå bare var utforbakker.

TAKK FOR GOD INNSATS!

11.01.2014

Da digipeateren har vert død siden de 27. Desember 2013, tok LA7LW og undertegnede turen opp til den i dag. Det var strålende vær med 4 – 5 plussgrader så forholda for en fottur var ypperlige. (Ingen snø)

Da vi kom opp på QTH var vi veldig spente på om antennen var blåst ned, eller kanksje hele furua, men der var alt i sin skjønneste orden. Inne i bua var der ingen lys i dioden som indikerer spenning på utstyret. Vi sjekket alle sikringer, de var OK. Neste skritt var å måle spenninger, Hvor var det brudd? Det viste seg at det var TIMEREN som slår utstyret AV/PÅ hver natt som hadde tatt kvelden. Den ble forbikoplet og digipeateren var QRV ca kl 13:00 NT. Efter litt testing mot ett APRS handapparat og kontakt på D-Star med LA2VRA kunne han bekrefte at digipeateren nå fungerte og at den kom greit opp på kartet.

 

Da vi ikke vet hvorfor TIMEREN streiket ble den tatt med ned for en sjekk.

01.01.2015

Digipeateren har oppført seg upåklagelig hele resten av 2014, når en ser bort i fra ett lite “strømbrudd” på slutten av året. Det var vindmøllen som fikk hard medfart i vinden og batteriet gikk tomt. Dette ble fikset av de som har ansvaret for sikringsradioen, som vi deler plass med i bua.

01.01.2016

Digipeateren har oppført seg upåklagelig i hele 2015 også, når en ser bort i fra siste halvdel av Desember. Da ble den tidvis død. Det kom av at vindmølla hadde fått hard medfart og det var bare solsellene som virket hvis der var lys nok. Da solsellene virket kom spenningen opp såpass at digipeateren virket. Vindmøllen ser ut til å fungere fint igjen nå.

19.07.2016

Digipeateren er blitt veldig tunghørt. Den har ikke hørt noe siden den 9. Juni 2016. LA7LW og LA3VW reiser opp i kvekd for å prøve å finne ut hva dette kan være…….. TORDENVÆR??????

Ingen visuelle feil ble  funnet, så radioen ble tatt  med  ned  for feilsøking.    Ved test, før vi tok den ned, klarte den  ikke å høre noe som helst hvis vi var lenger enn 70 – 80 meter unna. Hvis vi var nærmere virket alt OK, så noe er helt klart skjedd med følsomheten i mottakeren.

26.07.2016

LA8NK og LA3VW reiste opp på digipeater-QTH i dag med ny radio. Etter montering og test ser det ut til at den fungerer tilfredsstillende. Med denne utskiftingen fikk den og en tracker av nyere versjon, nemlig OT3M.

17.12.2016

Digipeateren har vært død siden 15.12.2016. kl 18:27. Dette på grunn av at spenningen fra batteriet har sunket til under 7,0 Volt. Grunnen er at vindmølla er defekt og må byttes ut. På denne tiden av året klarer ikke solsellene jobben alene.